top of page
Zoeken
Foto van schrijverScent of Sonder

Raapzaadwas, wat is het en waar komt het vandaan?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten kaarsenwas op de markt verkrijgbaar. En gelukkig ook steeds meer plantaardige kaarswas. Zie jij ook steeds vaker raapzaadwas voorbij komen en ben je benieuwd wat dit nou precies is? Hieronder leggen wij het je uit.


Raapzaad of koolzaad?

Raapzaadwas is een plantaardige kaarswas. Veel mensen noemen het ook koolzaadwas. Deze twee termen worden veel door elkaar gebruikt. Beide komen van een felgekleurde gele bloem. Deze bloem is er in twee soorten, de raapzaad plant en de koolzaadplant. Ze zien er bijna hetzelfde uit en de verschillen tussen deze twee planten zijn heel erg klein. Vandaar dat de namen veel door elkaar worden gebruikt. De planten kunnen wel 1 meter hoog worden. De bloemen vormen zaden en na het oogsten wordt uit deze zaden olie geperst. Ook de knol van de plant krijgt een bestemming, deze wordt veelvuldig als veevoer gebruikt.



raapzaadwas
De raapzaadplant

Dus uit de zaden wordt raapzaadolie geperst. En deze plantaardige olie wordt omgezet in kaarsvet. Hiervoor moet de vloeibare olie eerst worden verhard. Dit doen ze met een techniek die je ‘hydrogenering’ noemt. Hierbij wordt de vloeibare olie bewerkt met waterstofgas, waardoor verzadigde vetzuren ontstaan met een hoger smeltpunt.


Landbouwgewas in Europa

Raapzaad is een landbouwgewas, maar je treft het ook vaak verwilderd aan in de berm. De grootste kwekers van raapzaad zitten in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland heb je velden vol met deze mooie gele bloemen. Het verwerken van de plant wordt echter vaak wel in Nederland gedaan. Wereldwijd gezien komt 40% van de koolzaadolie uit Europa. Daarnaast zijn Canada en Australië grote verbouwers van dit gewas.



Een bij met stuifmeel raapzaad plant
Een blije bij


De bij

Het verbouwen van raapzaad gewassen is een feest voor de bij! Bijen (en andere vliegende insecten) zijn gek op de stuifmeel die de bloemen produceren. Stuifmeel is een belangrijke voedingsbron voor de bij en de bij is erg belangrijk in onze voedselketen.


Waarom kiezen voor een kaars die gemaakt is van raapzaadwas?

  • Lagere ecologische voetafdruk (geproduceerd in Europa)

  • Schonere vlam, minder roet bij verbranding

  • Goed voor de bijen

  • Het is duurzaam

  • Het beschermt onze bodem

  • 100% plantaardig en niet-giftig

  • Zorgt voor een goede geur verspreiding

Wil je genieten van een kaars gemaakt van raapzaad was? Klik hier voor onze shop.





69 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page